Čokoládové osvěžení? 4 ingredience k dokonalé čokoládové zmrzlině

Dnes ráno jsem seděla na balkóně. Slunce začínalo svítit, ptáci ševelili a teploměr ukazoval 28°C. V 7 hodin ráno. Miluju léto, obzvláště někde u vody, ale v paneláku, když vám takto brzy ráno teploměr ukáže více jak 20 stupňů, můžete očekávat perný den. A to doslova!

Mrkla jsem na mobil a bylo jasno. Pro dnešní den hydrometeorologický ústav vydává 2.stupeň varování pro jev “Velmi vysoké teploty”. Ani nepotřebuji vědět co tím pánové z ústavu měli přesně na mysli. Já vím přesně, a to i bez nich, že to dnes bude s dětma doma peklo.

První otázka, která mě napadla: Co s nimi asi tak budu dělat? A jak je zchladím? Už teď se voda v bazénku na balkóně tváří, že bych si s ní mohla zalít ranní dávku kofeinu. Odpověď je jasná: Zachrání nás ZMRZLINA! A protože jsou děti mlsné po mně, ČOKOLÁDOVÁ je jasná volba.

Jak na to? Bez zmrzlinovače. Bez vajec!

Tak to byla hned druhá otázka. Všechna vajíčka jsem včera spotřebovala když jsem pekla dorty, takže mé oblíbené poctivé vajíčkové zmrzlinové recepty podle Mary Berry nepřipadají v úvahu. A ven do toho pekla abych šla nakoupit mě nikdo nedostane. Nezbývá než improvizovat. Šlehačku v lednici ještě mám a když jde smetanová zmrzlina ze zmraženého ovoce, musí to jít i s čokoládou!

zmrzlina

Poctivou čokoládu na vaření mám doma vždy, takže jsem se hned pustila do díla. Na dokonalou čokoládovou zmrzlinu mi stačili pouze 4 ingredience, které s největší pravděpodobností máte doma i vy.

Ingredience:

200 g čokolády na vaření

1 hrnek mléka (250 ml)

2 PL vanilkového cukru

1 Smetana ke šlehání 33% (200ml)

Nejprve si ohřejte mléko v kastrůlku. Když už začne pěnit, přidejte cukr a čokoládu na vaření a pořádně míchejte, aby se vše pěkně rozpustilo. Nechte pořádně vychladnout.

TIPY

  • Vanilkový cukr si dělám domácí a dávám ho plné 2 polévkové lžíce, protože jsem použila jen hořkou čokoládu (já osobně používám nejraději čokoládu na vaření z lídlu 52% a to by na děti bylo trochu hořké).
  • Pokud máte raději mléčnou čokoládu, nebojte se ji použít. V tomto případě její množství navyšte na 300g a na cukru uberte dle vaší chuti.
  • Pokud nechcete sladit vůbec, nemusíte. Stejně tak pokud nemáte rádi v čokoládě vanilkovou příchuť, můžete dát místo vanilkového cukru jakýkoliv jiný.

zmrzlina2

Zavolejte děti, zábava začíná.

A teď přichází ta nejlepší a nejzábavnější část. Pusťte k tomu děti.

Dovolte jim vyšlehat smetanu v pěknou hustou šlehačku. Pokud máte mixér, je to hračka. Pokud máte ponorný mixér doporučuji držet jim mísu, aby nebyla šlehačka až v obýváku.

Šlehačku smíchejte s vychladnutou čokoládovou směsí, důkladně ochutnejte, přelijte do mísy a dejte na mrazák.

Nezapomeňte během mrazení směs často míchat! Říká se, že by se měla směs míchat i 15x za hodinu. Nebojte, i když nebudete míchat tak často bude zmrzlina skvělá. Dělá se to proto, aby byla pěkně hladká, nadýchaná a bez ledových krystalků. My mícháme ze zcela jiných důvodů:

  • Je to naše bojovka. Kdo si první vzpomene na míchání zmrzliny může olíznout lžíci.
  • Ochladíme se každou chvilku 🙂
  • Olizování lžíce prostě milujeme všichni. Přiznejte si to i vy 🙂
  • Máme o zábavu postaráno minimálně na celé dopoledne 🙂 Zmrzlina je totiž hotová zhruba po 5 hodinách.

RIZIKA

Bylo by ode mě nefér vás neupozornit na rizika spojená s výrobou domácí zmrzliny, takže dávejte dobrý pozor: Pokud se děti vašich známých a kamarádi vašich dětí dozvědí o vaší zmrzlinové hře bude to mít 2 následky:

  1. Budete výrabět zmrzlinu častěji.
  2. Budete mít najednou doma dětí víc aniž byste tušili, jak se to stalo.

A ještě poslední rada na závěr. Nebojte se experimentovat. Uberte na cukru, míchejte různé druhy čokolád nebo přidejte do zmrzliny co vás napadne.

  • Můžete si nechat nasekané kousky čokolády stranou a zamíchat je do zmrzliny, abyste měli dvojitou čokoládovou zmrzlinu.
  • Nebo můžete do zmrzliny nadrtit na větší kousky třeba vaše oblíbené kakaové sušenky a budete mít cookies zmrzlinu.
  • Skvělou kombinací do čokoládové zmrzliny jsou například i borůvky!
  • A klasikou pro odvážné je ChocoChilli zmrzlina!

Jakou kombinaci byste zvolili vy? Kterou chuť v čokoládě máte rádi a která vám naopak nesedí?

Katka Turzová

Miluji vůni čokolády, její plnou chuť a rozmanitost. Naučila jsem se používat triky profesionálů v domácím prostředí a své zkušenosti s radostí sdílím, aby si mohl jedinečné čokoládové zážitky vykouzlit každý. Má čokoládová cesta k nahlédnutí zde >>

Komentáře

  • Čokodárky pro Vás

    Probuďte vůni čokolády u vás doma a potěšte své nejbližší. Postupy jak vyrobit 3 Čokodárky za 5 minut jsou pro vás připravené.

  • Nejnovější příspěvky

  • Rubriky