Lanýže pro jemné ochlazení

Prázdniny jsou v plném proudu, léto vrcholí a teploty se opět předhánějí v trhání rekordů. I přesto, že na jídlo snad ani není chuť, mlsná mě neopouští. A protože je fajn se trochu osvěžit, mám dnes na mysli jemné lanýžové ochlazení.

13695274_10210354592607445_1279912566_n

Čokoládové lanýže – pralinky – truffles, nebo jakkoliv jim chcete říkat (my jim říkáme truflíci), jsou tak jemné, že se rozplývají na jazyku. Po dobrém obědě by měl stačit jeden “truflík” na ukojení vaší mlsnosti, nicméně u nás mizí bleskovou rychlostí.

Vzhledem k tomu, že se jedná o trochu patlavější druh čokolády, naučila jsem se je konzumovat správně vychlazené, což má 2 výhody:

1. osvěží vás, vydrží se vám rozpouštět v ústech o trochu déle a zážitek je tak umocněn,

2. trvá o chvilinku déle než se rozpustí mezi prstíky a než se děti zapatlají truflíky od hlavy až po paty.

13695135_10210354591287412_615068456_n

Potřebné suroviny:

Základem pro lanýže jsou jen 4 suroviny, a přesto je nekonečně možností, co se týče příchutí. Platí zde jedno základní pravidlo stejné jako při čokoládovém fondue. Nebát se vyzkoušet jakoukoliv kombinaci! Je to čokoláda a chutná skvěle s čímkoliv.

Základní přísady jsou:

  • čokoláda
  • smetana (alespoň 33%)
  • máslo
  • (med)

Navíc:

  • koření, extrakty nebo alkohol dle chuti
  • kakao, ořechy, kokos nebo cokoliv co máte rádi a v čem hotové truflíky obalíte

Poměry:

Přípravu už máte natrénovanou z výroby fondue, takže to pro vás bude hračka, ALE u truflíků si musíte dávat sakra dobrý pozor na poměr přísad. Žádné přiměřeně – přiměřeně tu bohužel neplatí. Stačí pár mililitrů nebo gramů odchylka a s truflíky je amen.

Potřebujete si tedy nutně zapamatovat nebo dobře poznamenat a zvýraznit následující pravidla.

  • Poměr smetana:čokoláda = 2:1
  • Na 100 ml smetany přidáváme 30 g másla (=1PL)
  • Příchutě přidáváme rovnou do smetany ať se jedná o alkohol, extrakty, bylinky nebo nasekanou chilli papričku. Pokud přidáváte tekuté příchutě, platí pravidlo kolik tekutiny přidám, tolik smetany uberu.
  • Pokud přidáváte tuhé přísady typu nasekané ořechy, přidejte je spolu s čokoládou.

Postup:

  • Do malého hrnce (já používám tzv. mléčňák s uchem a zobáčkem pro pohodlné přelití směsi) nalijte smetanu.
  • Podle množství smetany přidejte máslo (na 100 ml smetany = 30 g másla).
  • Pokud použijete hořkou čokoládu, není od věci ji trochu přisladit například medem. Záleží jen na vaší chuti. Proto jsem také med dala v přísadách jen do závorky. Ale pozor – med je tekutý, takže nezapomeňte ubrat trochu smetany.
  • Na středním plamenu smetanu pomalu zahřívejte a míchejte, dokud nezačne jemně kypět.
  • V tom okamžiku stáhněte hrnec z plotny, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí úplně do hladka.
  • Jakmile je směs krásně lesklá a hladká, přeceďte ji přes jemné síto do menšího pekáčku s vyšším okrajem.
  • Dejte do chladničky ztuhnout minimálně na 30-40 minut.
  • Po uplynutí této doby by měla být hmota ztuhnutá tak, že si na ni v klidu můžete poklepat.
  • Teď přišel ten správný čas tvarovat truflíky.

Tvarování:

Truflíky můžete tvarovat, jak je libo. Nejjednodušší a nejběžnější je z nich udělat obyčejné kuličky, ale pokud vám jdou lépe třeba pyramidky, proč ne.

Správně by měly být jeden jako druhý. Velikostí i vzhledem. Alespoň od stejného druhu.

A pokud si je děláte čistě pro radost a domácí spotřebu, můžete přenechat výrobu kuliček dětem. Počítejte s tím, že budete mít všechno zalepené čokoládou, ale za ta šťastná očička a ulepené pusinky to stojí.

A že kuličky nebudou stejné? Vám to přeci nevadí.

Až douklízíte kuchyň po dětech a sednete si ke kávě, abyste jednu ochutnali, nějaký tvar už řešit nebudete. (viz obrázek)

13706328_316897671987507_194632125_n

Obalování:

Nebudu vám tedy popisovat, jaký tvar by truflíci měli nebo neměli  mít. Je to opravdu jen a jen na vás. Pár tipů pro snadnější práci vám ale dám:

  • Pracujte rychle, aby se vám čokoláda nestihla úplně roztopit.
  • Čokoládový ganache můžete z plechu vyškrabávat lžící – jde to dobře.
  • Použijte rukavice – částečně zabrání přenosu tepla vašich dlaní na čokoládu a budou se vám lépe tvarovat. (Pro vaše četné dotazy doplňuji, že rukavice si kupuji obyčejné na potraviny v DM drogerii nebo jednou za čas je mívají v Lidlu, a pokud je opravdu horko, dám si někdy i dvoje rukavice na sebe).
  • Hned kuličku obalte (v kakau, oříškách, pistácicích, griliáši atd..). Dokud je trochu teplá, dobře to na sebe nalepí. Pokud je lepivá moc, vraťte ji do ledničky na chvilku ztuhnout a obalte později.

Já dávám do ledničky všechny hotové kuličky, tedy ty, co se nestihly sníst při výrobě, z důvodů, které jsem vám napsala už na začátku tohoto článku.

Pokud máte raději jemnější a mírně rozteklou čokoládu, už se znovu s ledničkou trápit nemusíte. Dejte hotové truflíky do papírových minikošíčků a rovnou servírujte, nebo je třeba zabalte do nějaké pěkné krabičky a někoho obdarujte.

A pokud jste se přeci jen pustili do výroby truflíků s dětmi, můžete si k nim sednout a při jejich pojídání si přečíst naši čokoládovou pohádku, kterou jsme pro vás připravily s autorkou laskavých pohádek Zuzkou Vereščákovou.

Katka Turzová

Miluji vůni čokolády, její plnou chuť a rozmanitost. Naučila jsem se používat triky profesionálů v domácím prostředí a své zkušenosti s radostí sdílím, aby si mohl jedinečné čokoládové zážitky vykouzlit každý. Má čokoládová cesta k nahlédnutí zde >>

Komentáře

  • Čokodárky pro Vás

    Probuďte vůni čokolády u vás doma a potěšte své nejbližší. Postupy jak vyrobit 3 Čokodárky za 5 minut jsou pro vás připravené.

  • Nejnovější příspěvky

  • Rubriky