Falešná čokoláda? Poznejte ji podle 2 ingrediencí.

Znáte to. Stojíte v obchodě před regálem plným čokolád a nevíte, kterou si vybrat. Zažívala jsem to denně.

Jedna bonboniéra je lákavější než druhá, jiné jsou zrovna v akci, třetí  má krásnou krabičku a …hmmm…. a tady je čokoláda s malinovou příchutí.

Kterou si koupit? A je to vůbec čokoláda?

Jak poznáte jestli to co kupujete je opravdu čokoláda nebo jenom “zajíc v pytli”?

Nebojte, není to až tak složité. Chce to se podívat na složení.

A jééje. Zase ta malá písmenka? To je mám jako luštit? A stejně! I když je náhodou přečtu, tak polovině z nich vůbec nerozumím.

Zastavte se!

Nepotřebujete zkoumat a luštit úplně celé složení. Stačí vám vědět jen DVĚ základní ingredience.

“Pravá” čokoláda je tvořená jen z kakové hmoty (kakový prášek, kaková sušina apod.) a kakaového másla. Můžete v ní samozřejmě potom najít i cukr a příchutě, ale to je vše.

Zvědavci si mohou přečíst vyhlášku EU  č. 43/2005 Sb, ale pro nás co si nechceme dělat starosti a chceme si jen vychutnat dobrou čokoládu uvádím úplně základní čokoládová pravidla.

Kakaové máslo je jedinečné a nenahraditelné. Ano je drahé. A proto také kvalitní čokoládu dnes nekoupíte za pár haléřů nebo centů. Pro zlevnění výroby lze kakaové máslo částečně nahradit rostlinnými tuky, ale pokud se má i nadále jednat stále o čokoládu, musí být jejich obsah maximálně 5%.

Kakaová hmota není nic jiného než klasické práškové kakao. Pro kvalitu čokolády je důležitý poměr kakaové hmoty v dané čokoládě. U hořké čokolády nesmí klesnout pod 35%, u mléčné čokolády je to pod 20%. Jakmile vidíte ve složení nižší procento, nemá výrobek, který držíte v ruce, s pravou čokoládou už nic společného. Pokud je procento dokonce nižší než 10% nesmí se výrobek jako čokoláda vůbec označovat ani prodávat.

CokoSlozeniTab

Jak je tedy možné, že regály jsou plné takových výrobků? Jednoduše. Stačí je označit lákavým názvem čokoládová pochoutka. Mňam. Zní to skvělě a chutně, ale z čokolády na jazyku toho moc neucítíte. Obchodníci jsou lišáci podšití a my nákupčí jsme si ani nestihli všimnout, že  například “čokoládovou polevu” kupujeme už jen pod názvem “Kakaová tuková poleva” neboli “Cukrářská poleva tmavá” a místo čokoládových figurek kupujeme “Kakaovou pochutinu”.

Pojďme to vyzkoušet v praxi.

Já mám doma momentálně kupovanou jen čokoládu na vaření LIDL Fin Carré. Její složení je cukr, kakaová hmota, kakaové máslo, emulgátor (ten najdete téměř ve všech čokoládách), slunečnicový lecitin a přírodní vanilkové aroma. Žádné E.

Výsledek = za mě palec nahoru.

CokoSlozeni

Otestujme společně vaše oblíbené čokolády.

Vytáhněte čokoládu co máte doma,  podívejte se na složení a dejte nám všem ostatním milovníkům čokolády vědět jak to s vaší oblíbenou čokoládovou pochoutkou vypadá? Je ještě čokoládová?

Katka Turzová
Miluji vůni čokolády, její plnou chuť a rozmanitost. Naučila jsem se používat triky profesionálů v domácím prostředí a své zkušenosti s radostí sdílím, aby si mohl jedinečné čokoládové zážitky vykouzlit každý. Má čokoládová cesta k nahlédnutí zde >>
Komentáře