Bílá RAW láska

Važení milovníci čokolády,

pokud jste četli můj poslední článek o továrně na čokoládu, nemusím vám vyprávět, proč jsem se pustila do raw čokolády.

Dala jsem hlavu dohromady s Bětkou Nečadovou, specialistkou na živou stravu, která mi pro vás poskytla její oblíbený recept.

A jestli o živé stravě ještě moc nevíte, nevadí, Bětka nám i ochotně vysvětlila, co to vlastně taková raw čokoláda vlastně je:

„Raw veganská čokoláda je taková čokoláda, která obsahuje pouze rostlinné složky v raw kvalitě. Raw kvalita znamená, že suroviny nebyly zahřány na více než 42 C při výrobě ani při zpracování. Z čokolády můžeme připravovat pralinky nebo figurky pomocí formiček. Hodí se také velmi dobře jako poleva a na zdobení dortů a dalšího cukroví.“

Prozatím jsem se rozhodla vyzkoušet jen bílou variantu.  A protože se blíží Valentýn a chtěla jsem udělat radost dětem, osvěžila jsem bílou čokoládu brusinkami, aby to bylo barevnější. Možná vás to inspiruje a namísto kupované čokolády nebo jiného Valentýnského dárku, stihnete ještě vytvořit vlastní variace.

 

Základní recept

  • 100 g kakaového másla
  • 3 lžíce sirupu z jakonu
  • špetku vanilky

Základ pro bílou čokoládu tvoří kakaové máslo, přidáme sladidlo a špetku vanilky a nedáváme kakaový prášek. Chuťově se výborně hodí sirup z jakonu, ale můžeme použít i jiné sladidlo. Doporučuji koupit kvalitní pravou vanilku v bio kvalitě, hodně se to odrazí na chuti. Vanilka obecně zlepšuje chuť sladkých pokrmů, nemusíme jí dávat moc. Výsledek pak nemá výraznou vanilkovou chuť, ale výrazně se zlepší a zjemní chutě ostatních surovin.

Dala jsem tedy na Bětku a zašla do místního BIO obchodu pro ty nejlepší suroviny v raw kvalitě.

Bohužel se mi nepodařilo u nás sehnat sirup z jakonu.
Nevím jestli se jedná zase o nějaké „jazykové“ nedorozumění a řekne se jakon slovensky jinak než česky, ale časem to dopátrám, slibuji. Zatím jsem tedy na radu Bětky použila sirup z Agáve. I tady jsme měli s Bětkou debatu o tom, jaké sladidlo je ještě vhodné a jaké už ne.
(PS.: med můžete také použít, ale už to nebude raw kvalita a je pořeba si pohrát s konzistencí čokolády podle konzistence medu, který použijete.)

Sladidla používáme opět v raw veganské kvalitě. Nejčastěji se používají tekutá sladidla agávový sirup, sirup z jakonu nebo kokosový nektar. Můžeme však použít i kokosové krystaly a nechat je pomalu rozpustit společně s kakaovým máslem. Doporučené množství sladidla můžete upravit podle vlastních chutí, záleží, jak moc sladkou chcete čokoládu připravit.

 

Postup

Kakaové máslo se špetkou vanilky pomalu rozpustíme ve vodní lázni tak, abychom nepřesáhli 42°C. Přidáme sirup a důkladně promícháme. A když píšu DŮKLADNĚ, myslím tím opravdu DŮKLADNĚ. Bětka říká, že jestli chcete, můžete použít mixér, ale lžící to jde taky. Já míchala jen a jen lžící. Pokud to nerozmícháte pořádně, může se vám stát, že se vám sirup vespod formy vysráží a budete mít povrch čokolád mírně oslizlý nebo i lehce oslizlo-krystalkový.

Důkladně promíchanou směs nalijte do formiček a dejte vychladit. Já jsem si ji nalila do misky, vystlané alobalem, a nasypala jsem na směs brusinky. Vy samozřejmě můžete použít jakékoliv formičky nebo cokoliv máte doma (třeba i formičky na led), ale já si chtěla pohrát s vykrajováním.

 

Pokud byste se rozhodli být blázni jako já a vykrajovat ztuhlou čokoládu, dám vám jeden tip: Nalijte si do hrníčku horkou vodu a před každým vykrojením si formičku nahřejte aby byla horká a čokoládu pěkně vykrojila. Půjde vám to ale jen s kovovými vykrajovačkami a chce to opravdu velkou trpělivost.

A pokud se vám nechce ani hrát si s formičkou ani vykrajovat (a nebo se vám to vykrajování nepovede (ale to nikomu neříkejte)), můžete to nechat v celku jako tabulku čokolády nebo nalámat na různé kousky, to je dnes moderní.

Pak už stačí jen zabalit např.do pečícího papíru, nebo dát do nějaké hezké skleničky a máte o dárek postaráno.

 

A ještě poslední rada od Bětky na závěr:

Raw čokoládu uchováváme v lednici, lépe v uzavřené nádobě, kde vydrží min. měsíc. Pro delší skladování ji můžeme dát i do mrazáku. Osobně toto příliš nevyužívám a raději připravím menší množství čokolády podle potřeby.

To jsem bohužel neměla šanci vyzkoušet. Jak vidíte i podle fotky, zachránila jsem jen 3 čokoládky na fotku, takže já jsem nemusela řešit ani balení, ani skladování. Po vykrájení tvaru totiž naše čokoládky vydželi ani ne hodinu.

Že nemáte rádi bílou čokoládu? Ani u nás ji nikdo nejí, ale tuhle slupli raz dva. S tou kupovanou totiž nemá chuťově společného vůbec nic. Snad bude chutnat i vám. Budu ráda, když mi dáte vědět, jestli jste se do ní pustili a jak se vám podařila.

Katka Turzová

Miluji vůni čokolády, její plnou chuť a rozmanitost. Naučila jsem se používat triky profesionálů v domácím prostředí a své zkušenosti s radostí sdílím, aby si mohl jedinečné čokoládové zážitky vykouzlit každý. Má čokoládová cesta k nahlédnutí zde >>

Komentáře

  • Čokodárky pro Vás

    Probuďte vůni čokolády u vás doma a potěšte své nejbližší. Postupy jak vyrobit 3 Čokodárky za 5 minut jsou pro vás připravené.

  • Nejnovější příspěvky

  • Rubriky